BSMV KDV matrahina dahil mi?

BSMV KDV matrahina dahil mi?

Blog BSMV KDV matrahina dahil mi? by Admin Ağustos 1, 2020

İçindekiler

BSMV KDV matrahına dahil mi?

KDV Kanununun 17/4-e maddesinde, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri KDV’den istisna edilmiştir.

ÖTV matraha dahil edilir mi?

Bilindiği üzere ÖTV’ye tabi teslimlerde KDV matrahına ÖTV tutarı da dahil olmaktadır. Bunun yasal gerekçesi KDV Kanununun 24. Maddesinin (b) bendi ile ÖTV Kanununun 11. maddesidir.

Matrah KDV dahil midir?

Elektrik tüketim vergisinin mükellefi dağıtıcı kuruluşlar değil tüketiciler olduğuna göre, bu vergi dağıtıcılar açısından maliyete (dolayısıyle bedele) dahil bir unsur değildir. KDV’nin matrahı ise mal veya hizmetin bedelidir. Bedele dahil olmayan bir unsur KDV matrahına da dahil edilemez.

KDV dahil matrah nasıl hesaplanır?

KDV’den matrah hesaplamak için KDV tutarını bilmek gerekir. Diğer bilmemiz gereken ise KDV oranıdır. Örnek: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 18 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 Türk Lirası’dır.

Gelir vergisi matrahına neler dahildir?

Gelir vergisi tutarı, kişinin bir yıl içinde elde ettiği kazanç üzerinden belirlenerek ödenir. Gelir vergisi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden Genel Sağlık Sigortası işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payına dair yapılan kesintileri çıkardıktan sonra elde edilen asıl gelir olarak düşünülebilir.

KDV’nin matrahını oluşturan değer nedir?

Bu durumda, ithal edilen malın gümrük vergisine esas olan kıymeti yani verginin matrahı, sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeridir. Bu değeri tespit etmek için gerekli belgeler bulunmadığı takdirde, malın gümrük idaresince resen tayin ve tespit olunan değeri, verginin matrahı olur.

Olası matrah farkı nedir?

Mükellefin kendi beyanına dayanan ve daha önce üzerinden vergi ödediği matrah ile, inceleme elemanının tespit ettiği ve asıl üzerinden vergi ödenmesi gereken vergi matrahı arasındaki farkı matrah farkı olarak tanımlayabiliriz.

Okunma: 344