Popüler Baglam merkezli kuram neyi nasil inceler?
İçindekiler
Bağlam merkezli kuram neyi nasıl inceler?
Bağlam merkezli halk bilimi kuramlarına göre bir halk bilgisi unsuru dokusu (texture), metni (text) ve onun çevre ve şartları (context) itibariyle tahlil edilebilir. Bir halk bilgisi türünün sadece bunlardan birinin temel alınarak tarif edilmesi mümkün değildir [Dundes 1998: 108].
Bağlam merkezli kuramlar nelerdir?
Bağlam Merkezli Kuramlar. Bağlam merkezli yöntemde halk bütün olarak ele alınır. Halkbilim bitmiş bir obje değildir. Yaşayan, anlatılan, dinleyen yaratıcı bir süreçtir.
Bascom kimdir?
Florence Bascom, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından işe alınan ilk kadın jeologdu. Aynı zamanda, Maine Eyaleti’ndeki Mount Desert Adası’nda araştırmalar yapan ilk (1919’da) ve Amerika Jeoloji Derneği’ne seçilen ikinci kadın jeologdu. Aslında Bascom, engelleri arazi çalışmalarına başlamadan çok önce yıkmıştı.
Islevsel halk bilimi kurami nedir?
Halkbilimi kuram ve yöntemlerinden biri olan İşlevsel kuram, halk edebiyatı yaratmalarını bağlam (sosyal çevre) veya icra (performans) merkezli olarak araştırır ve inceler.
Stith Thompson hangi kuram?
Bu kuramda halkın ürettiği bazı metinler incelenerek belli sonuçlar çıkarmak amaçlanmaktadır. Kuram bağlamında halk anlatılarının yapı çözümlemesine yönelik çalışmalardan biri de Stith Thompson’un “Halk Edebiyatı Motif İndeksi” (The Motif Index of Folk Literature) adlı çalışmasıdır.
Kaarle Krohn hangi kuram?
Tarihi-Coğrafi Fin Okulu’nun kurucusu Julius Krohn(1835-1888)dur. Julius Krohn yöntem üzerine çalışmaya başlamış, ancak erken yaşta ölmesiyle yarım kalan çalışmalarını oğlu Kaarle Krohn(1863- 1933) tamamlamıştır. 1907 yılında Kaarle Krohn, Axel Olrik, J.
Folklorun eğitim işlevi nedir?
Hoş vakit geçirme, eğlenme, eğlendirme işlevi. 2. Değerlere, toplum kurallarına ve törelere destek verme. 3. Eğitimin gelecek kuşaklara aktarılarak eğitilmesi işlevi.
Sözlü formül teorisi nedir?
SÖZLÜ FORMÜL KURAMI Milman Parry ve Albert Lord tarafından geliştirilmiştir. İlyada ve Odysee’nin oluşumu üzerinde durularak ortaya çıkmıştır. Metnin nasıl oluşturulduğu üzerinde durur. Bu kurama göre anlatıdaki ana fikri anlatan ve aynı vezin şartları altında sürekli tekrarlanan bir grup sözcük formülü ifade eder.
Okunma: 377