B12 vitamini eksikligi nelere neden olur?

B12 vitamini eksikligi nelere neden olur?

Nesne B12 vitamini eksikligi nelere neden olur? by Admin Mayıs 28, 2020 B12 vitamini eksikliği nelere neden olur?

B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.

B12 vitamini fazlası zararlı mıdır?

Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.

Bu vitaminlerin faydaları nelerdir?

B Vitaminin Faydaları, B grubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdendir. Hayvansal ürünlerde ve gıdalarda, süt ve süt ürünlerinde bu vitaminler bolca bulunmaktadır. Yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan B grubu vitaminleri kuru meyvelerde de bulunmaktadır.

Peki B vitaminin faydaları nelerdir?

Zihinsel ve fiziksel sağlığı destekleyip güçlendirici faydaları vardır. B vitaminin faydaları aslında saymak bitmez, eksikliğinde vücutta kalıcı hasarlar oluşabilir. Depo edilemeyen bu vitaminler günlük olarak alınmalıdır. Ancak fazla alım daha yararlı olur gibi bir algı oluşmamalıdır çünkü vücut gerektiği kadar vitamin almaktadır.

Bu vitaminin eksikliği B9 vitamini ile ilişkilidir.?

B9 vitamini B grubu vitaminlerinden bir diğeri olan B12 vitamini ile birleşerek kalp ve damar sorunlarına yol açtığı bilinen homosisteini düşürmekte rol oynar. Bu vitaminin eksikliği sonucu anemi, hafıza ve zihin sorunları, bozulmuş ve hasara uğramış beyin ve sinir fonksiyonları, spina bifida gibi doğum kusurlarına neden olabilmektedir.

Hangi gıdalarda bulunan B grubu vitaminleri bulunmaktadır?

Yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan B grubu vitaminleri kuru meyvelerde de bulunmaktadır. Vücuttaki karbonhidratları yakıp enerji açığa çıkmasını sağlar, hormonların üretilmesini sağlar ve ağız, cilt, dil dokusunu sağlıklı kalmasını sağlar.

Okunma: 322