AIHM kararlarina uymak zorunlu mudur?

AIHM kararlarina uymak zorunlu mudur?

Cankurtaranlar AIHM kararlarina uymak zorunlu mudur? by Admin Ekim 15, 2020

İçindekiler

AİHM kararlarına uymak zorunlu mudur?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesine göre Sözleşmeye taraf tüm devletler AİHM kararlarına uymaya mecburlardır. AİHM’in bir kararının infazı Mahkemenin hükmettiği adil tazminatın ödenmesi ile sınırlı değildir.

AİHM de bir davanın görülebilmesi için ilk şart nedir?

2- Başvuru için şartlar nelerdir? A.İ. H.S 35. maddesine göre başvuru sahibinin iç hukuk yollarını tüketmesi ve kesin karar tarihinden sonra 4 ay içinde mahkemeye başvurması gerekmektedir.

Avrupa insan hakları mahkemesinin kararlarının yerine getirilmesini denetleme görevi kime aittir?

Sözleşme metnine göre, Mahkeme kararlarının yerine getirilip getirilme- diğinin kontrolü sadece Bakanlar Komitesi’ne aittir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararı bağlayıcı mıdır?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 46. maddesine göre, mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Âkit devletler, taraf oldukları davalarda Mahkemenin nihai kararına uymayı taahhüt” etmişlerdir.

AİHM kararı ne zaman kesinleşir?

Ancak, Mahkeme’nin hiçbir durumda ulusal mahkemenin kararını bozmayacağı hususuna dikkat ediniz. Eğer karar bir Komite tarafından verildiyse, bu durumda karar nihaidir ve itiraz imkanı mevcut değildir. Daire kararı, karar verilmesinden itibaren 3 ay içerisinde kesinleşir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruların kabul edilebilirlik şartları nelerdir?

Kabul Edilebilirlik Koşulları Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.

Avrupa insan hakları mahkemesine kimler başvuru yapabilir?

AİHM’e Kimler Başvurabilir? AIHS’nin ihlal edilmesinden dolayı mağduriyetlerini iddia eden, Gerçek kişi, hükümet dışı kuruluşlar, kişi grupları başvurabilir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kimlerden oluşur?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmeye taraf olan devletlerin sayısına eşit sayıdaki hâkimlerden oluşmakta ve hâkimler, mahkemeye geldikleri devlet adlarına değil, kendi adlarına mahkemeye katılma sahip olurlar. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

AİHM kararlarının icrasını kim yapar?

Yukarıda da belirtildiği gibi AİHM kararlarının icrasının takibi AK Bakanlar Komitesi adına Delegeler Komitesi tarafından yapılmaktadır.

AİHM kararı nasıl kesinleşir?

KARAR VERILIR Eğer karar bir Komite tarafından verildiyse, bu durumda karar nihaidir ve itiraz imkanı mevcut değildir. Daire kararı, karar verilmesinden itibaren 3 ay içerisinde kesinleşir. Bu 3 ay zarfında siz veya Davalı Devlet davanın Büyük Daire’ye yeniden incelenmesi için gönderilmesini talep edebilir.

Okunma: 344