2 kisi ile cemaat olur mu?

2 kisi ile cemaat olur mu?

Yönergeler 2 kisi ile cemaat olur mu? by Admin Temmuz 21, 2020

İçindekiler

2 kişi ile cemaat olur mu?

Cemaatle namaz kılmak için kişi sayısının önemi yoktur. Çok kalabalık da olabilir, az kişi de olabilir. Cemaatin başında mutlaka bir imamın olması önemli bir konudur.

Imamı görmeden namaz kılınır mı?

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihleri, namazın sahih olması için imamın cemaatin önünde durmasının şart olduğunu kabul eder. İmam Mâlik’e göre ise esas olan, cemaatin imamı namazda takip etmesi ve ona uyma imkânı bulabilmesi olduğundan mutlaka arkasında durması şart değildir.

İmamla namaz kılarken bir şey okunur mu?

sorusuna Diyanetten şu yanıt verildi: “Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha’yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur’an okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171).

Cemaat kaç kişi ile namaz kılınır?

Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu’, IV, 353; İbn Kudame, Muğni, II, 171, 217). Maliki mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Huraşi, Şerhu Muhtasari Halil, II, 76-77).

Cenaze namazı kaç kişi ile kılınır?

Namazı kılan kişilerin sayısının da -tıpkı diğer namazlarda olduğu gibi- [birden fazla olması] şart değildir. Cenaze namazı farziyetinin [diğer insanların üzerinden] düşmesi için iki kişinin namazı kılması gerekir; çünkü cemaatin en azı iki kişiden oluşur.

Uzaktan namaz kılınır mı?

“Cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekanda bulunması şart olduğundan televizyon, internet ve benzeri araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir.

Uydum hazır olan imama ne demek?

cuma namazinin farzinda, teravih ve bayram namazlarinda imamla uyum icerisinde oldugunuzu gosteren auto namaz niyet bicimi. “allah icin namaza, peygamber icin salavata, meyit icin duaya, uydum hazir olan imama, er kisi niyetine” seklinde soylenen cenaze namazi girizgahi. …

Namaz kılan kişiye ne ad verilir?

Hanbelîler’e göre mesbûk Hanefî ve Mâlikîler’deki lâhiḳ terimini de kapsar. Yani imama birinci rek’attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir.

Okunma: 319